Kabinet kiest F-35 Joint Strike Fighter

SniperRC had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet heeft vrijdag gekozen, de F-35, het winnende vliegtuig van Lockheed Martin uit de Joint Strike Fighter (JSF) competitie wordt de opvolger van de F-16 Fighting Falcon.

Hoewel de F-16 momenteel nog een van de beste jagers is, zoals werd bewezen toen een F-16 tijdens Operation Allied Force een Servische MiG-29 Fulcrum (een van de beste Russische gevechtsvliegtuigen) neerhaalde, moet hij rond 2010 worden vervangen om technologisch voor te blijven op mogelijke vijanden. Er word dan begonnen met een aanschaf van 85 Joint Strike Fighters.

De F-35 is technisch superieur aan de EF-2000 Eurofighter, Rafalem JAS Gripen en eventuele toekomstige tegenstanders zoals de Russische S-37 en MiG-1.44.

De regering zal 800 miljoen Euro voorschieten aan de Nederlandse industrie om aan de ontwikkeling van het toestel deel te nemen. Deze 800 miljoen zal door de industrie met rente worden terugbetaald.

Behalve een uitstekende jager welke alleen gepasseerd word door de dure F-22 Raptor, levert het project 43 duizend manjaren werk over ongeveer 35 jaar op. Philips en Stork zullen meedoen aan de ontwikkeling alsmede kleinere toeleveringsbedrijven en ingenieursbureaus.

De bedrijven verwachten dat Lockheed-Martin zo'n zesduizend vliegtuigen afzet, wat zorgt voor een omzet van 10 miljard Euro. Bij een productie van 4500 vliegtuigen wordt dit 8 miljard Euro.

URLs:
Lockheed Martin
F-35 JSF op Airforce-technology