Fortuyn blijft bij zijn uitlatingen

Pim Fortuyn neemt géén woord terug van het inmiddels beruchte interview dat zaterdag met hem in de Volkskrant stond. Fortuyn zei daarin onder andere dat hij artikel één van de grondwet met dat rare artikel Gij zult niet discrimineren wil afschaffen. De islam noemde hij een achterlijke godsdienst en de grenzen zouden voor asielzoekers op slot moeten, zeker voor de islamieten. Nederland noemde hij ''vol''. Wel neemt Fortuyn afstand van de samenvatting van het interview zoals de Volkskrant dat op zijn voorpagina zette.
Fortuyn noemt de ophef "een storm in een glas water", en hoopt lijsttrekker te kunnen blijven.

Het bestuur van Leefbaar Nederland heeft inmiddels bij monde van voorzitter Jan Nagel verklaard niet achter de uitspraken van lijsttrekker Fortuyn te staan. Volgens Nagel is Nederland niet vol, moet artikel één gehandhaafd blijven, en hoeven de grenzen voor asielzoekers niet op slot.

Op dit moment is Fortuyn nog steeds lijsttrekker van de partij, maar Jan Nagel zal mogelijk vanmiddag in 'Buitenhof' op Nederland3 uitsluitsel geven.

Mocht Fortuyn uit de partij gezet worden dan resten hem twee mogelijkheden: zich (voorlopig) terugtrekken uit de politiek, of razendsnel een nieuwe partij oprichten. Tot 18 februari kunnen partijen zich registreren voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15 mei.

Van Boxtel

D66-minister Van Boxtel (Integratie) zei vanmiddag op het partijcongres van zijn partij over Fortyun "Hij is echt gek geworden. Het is levensgevaarlijk wat die man doet. De uitlatingen van Fortuyn doen me pijn. Ik heb me de afgelopen vier jaar tegen de klippen op gewerkt om menswaardigheid en gelijkheid bovenaan de agenda te houden. Iedereen die hier legaal is, moet de kans krijgen op zelfredzaamheid en geluk", aldus de integratieminister, die de uitlatingen van Fortuyn "echt vreselijk" noemt.

De Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF) deed daar nog een schepje bovenop en reageerde fel: ,,Ook Hitler is in de jaren '30 zo aan de macht gekomen.'' De TICF vindt dat Fortuyn zijn ware gezicht heeft laten zien en noemt hem een racist en fascist.

Het COC tenslotte verwerpt het pleidooi Fortuyn. Volgens het COC is artikel 1 van de Grondwet voor homoseksuele mannen en vrouwen de bron van gelijkberechtiging is gebleken.