Verbijstering over uitlatingen Fortuyn

De uitspraken die Pim Fortuyn in een interview met de Volkskrant heeft gedaan, hebben in de politiek tot felle reacties geleid. Fortuyn zei daarin onder andere dat hij artikel één van de grondwet wil afschaffen. Verder zei hij de islam niet te haten, maar het een achterlijke cultuur te vinden.

VVD: Hans Dijkstal laat weten zeer geschrokken te zijn van de uitspraken van Fortuyn over het schrappen van het verbod op discriminatie. Hij spreekt van de ,,ontmaskering'' van Fortuyn. Dijkstal vindt dat Fortuyn zijn uitspraak over artikel 1 van de grondwet moet inttrekken.

CDA: Lijsttrekker Balkenende wilde in eerste instantie niet ingaan op wat Fortuyn heeft gezegd. ,,We kunnen aan de gang blijven met die man'', liet zijn woordvoerder weten. Toch heeft hij nu gereageerd: "Fortuyn breekt met zijn uitspraken de rechtsstaat juist af. Fortuyn doet met zijn meningen ook afbreuk aan de integratie in Nederland. Hij sluit mensen uit."


GroenLinks Paul Rosenmöller noemt Fortuyn's uitlatingen over asielzoekers extreem-rechts. Volgens hem is Fortuyn een extreem-rechtse charlatan.

PvdA Lijstaanvoerder Melkert vindt dat Nederland wakker moet worden en zegt dat Fortuyn te ver is gegaan. ,,Wij kiezen voor één samenleving van alle Nederlanders. Wij kiezen tegen de tweedracht die nu door Fortuyn wordt gezaaid. Hij gaat een grens over die je niet mag passeren"

Nederlandse Moslimraad: Schrappen van het verbod op discriminatie ziet de Nederlandse Moslimraad als ,,de grootste achteruitgang van ons democratisch bestel''. A. Maddoe, voorzitter van de Moslimraad, typeert de uitlatingen van Pim Fortuyn als gevaarljk.

Islamitische Universiteit: ,,Als hij met goed onderbouwde argumenten komt, willen we best reageren. Maar dat is niet het geval. Hij roept en krijgt respons. Dit is stemmingmakerij'', stelt secretaris E. Ozture. ,,Negeren is eigenlijk het beste. Een reactie roept weer respons op en zo blijft het aandacht krijgen.''

En tenslotte Leefbaar Nederland: Voorzitter Jan Nagel van LN wil nog niet reageren. Hij wil eerst Fortuyn spreken. Die had Nagel beloofd dat hij niet meer zou zeggen dat Nederland vol is.

De uitspraak van Fortuyn over art. 1 v/d grondwet Ik sta achter wat Voltaire zegt: ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten. Ik ben ook voor afschaffen van dat rare Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren. Prachtig. Maar als dat betekent dat mensen geen discriminerende opmerkingen meer mogen maken, en die maak je in dit land nogal snel, dat zeg ik: dit is niet goed. Laat mensen die opmerkingen maar maken. Er is een grens en die vind ik heel belangrijk: je mag nooit aanzetten tot fysiek geweld. Dat kan een rechtsstaat zich niet permitteren. Maar als een imam weet te vertellen dat mijn levenswandel volstrekt verwerpelijk is en beneden die van varkens ligt: oké, dan zegt hij dat maar.'
Rosenmöller: ''Een extreem-rechtse charlatan''