F1 circuit Melbourne schuldig aan dood

De organisatie van de Grand Prix van AustraliŰ heeft wel schuld aan het ongeluk met baancommissaris Graham Beveridge. Dit is de uitkomst van een justitieel rapport van de staat Victoria. Het rapport gaat over het ongeval tijdens de F1-race van maart 2001 waarbij de commissaris dodelijk geraakt werd door een autoband.

De 50-jarige Beveridge stond in een van de doorgangen van het hek op het moment dat de Formule 1 wagens van Ralf Schumacher en Jacques Villeneuve crashten. Een van de wielen van de wagen van Villeneuve vloog met een snelheid van 175 kilometer per uur precies tegen de borst van de baancommissaris. Hij overleefde die aanslag niet.

Justitieel onderzoeker Graeme Johnstone laat in zijn rapport geen ruimte voer voor twijfel:,,De dood van Beveridge was te vermijden geweest.'' Want, zo schrijft hij, de organisatie heeft verzuimd de gaten in de afweerhekken op hun veiligheid te controleren. Al reeds voor de race was het bij de organisatie bekend dat losgeraakte wrakstukken dwars door die gaten zouden kunnen vliegen.

De uitkomst van het rapport van Johnstone geeft een heel andere kijk op het ongeval, dat na de race in maart door de organisatie werd afgedaan als een zeer uitzonderlijk ongeluk. Voorzitter van het circuit Ron Walker heeft inmiddels zijn mening herzien en verklaarde bij de overhandiging van het rapport dat de veiligheid op het circuit al sterk is verbeterd. Zo zijn de afweerschuttingen een stuk hoger gemaakt. Volgens hem zal de openingsrace van het F1-seizoen op 3 maart gewoon doorgaan.