CDA'er schrijft harde anti-koningshuis brief

Geert de Wit van de CDA-fractie in Amersfoort heeft zijn partij ernstig in verlegenheid gebracht door een ongekende tirade tegen het koningshuis.

De Wit stuurde de gemeenteraad vorige week een brief, waarin hij Willem-Alexander een 'fascistenvriend van Samaranch en Zorreguieta' noemt en Máxima een 'slachtersdochter uit Argentinië'. Hij eist dat de kosten van het bezoek van Máxima aan Amersfoort op Willem-Alexander worden verhaald.
Ook stuurde hij een brief naar koningin Beatrix die hij opent met: ,,In je kersttoespraak van het afgelopen jaar 2001 heb ik het volgende gemist: je -parlementair gelegaliseerde- kleptocratengedrag; je bezoek aan neonazi Haider; je achterbakse ontvangst van de vuile oorlogsmisdadiger Zorreguita; je gênante vertoning in de gouden koets voor de ambassade van de Verenigde Staten.''

Nico Mensing, voorzitter van het CDA-bestuur in Amersfoort, zegt dat Geert de Wit zich moet conformeren aan de partij. Omdat hij zich niet aan de spelregels houdt, is hij afgevoerd van de kandidatenlijst.

Een royement is vooralsnog niet aan de orde.