Fortuyn trekt weer flink van leer in Alkmaar

Pim Fortuyn sprak gisteren in Kunstroom Artea, de voormalige discotheek De Bergermeermin, net buiten Alkmaar, voor een afgeladen zaal zijn 'gehoor' toe. Druk was het, erg druk, de inderhaast opgetrommelde politie liet niemand meer toe, omdat de zaal propvol zat.

Fortuyn was er in het kader van de voorcampagne van Leefbaar Nederland (LN), en bespeelde zijn publiek als vanouds. Met een 'At your service' begon hij zijn toespraak. Eerst werd de WAO aangepakt, die moet flink op de schop. "Als u WAO gaat vragen moet u ook iets inleveren. Uw ziel. U geeft uw zelfbeschikkingsrecht op. De WAO moet er alleen zijn voor mensen die echt niet kunnen werken, ik vind dat arbeid adelt. Steuntrekkers zijn de onderkant, die gaan we niet koesteren, maar stimuleren om weer aan het werk te gaan. We moeten ze vooral niet zielig gaan vinden".

'Professor' Pim wil de wachtlijsten in de gezondheidszorg flink gaan aanpakken. Het beste kan iedereen maar ondernemer worden, de medici ook, gewoon je eigen broek ophouden. Wanneer Pim president is (hij gaat voor het hoogste, 'je moet wat te willen hebben in het leven'), verdwijnen de wachtlijsten als sneeuw voor de zon.

Koude oorlog tegen de islam

Hoe zit het met de koude oorlog tegen de Islam? "Daar neem ik gťťn letter van terug. Wat mij betreft mogen de islamieten het in islamitische landen voor het zeggen hebben. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, homo's bestaan er niet en er is geen vrije pers en vrijheid van meningsuiting. Maar ons deel van de wereld is ons deel. Daar zijn zij te gast. Daar gelden onze normen en waarden".

Verder vindt Pim dat de kraan van nieuwe buitenlanders dicht moet. Er moet geen nieuwe stroom vreemdelingen naar ons land komen, want dan "neemt Leefbaar Nederland" geen regeringsverantwoordelijkheid".

Over de peilingen van 20 zetels zegt Fortuyn dat hij dat eerst nog maar moet zien. "Ik moet nog zien of de kiezers ons vakje rood maken, Nederlanders zijn toch een conservatief volkje".

Onder de toehoorders in de afgeladen zaal kan Fortuyn op veel begrip rekenen. Maar opvallend is dat er ook nogal wat politiek anders gekleurde in de zaal aanwezig zijn. Jorieke de Mol van Otterloo bijvoorbeeld. Zij is Jonge Socialist en komt kijken hoe Fortuyn het er van afbrengt. "Ach hij mag van mij in de kamer komen, laat hem de boel maar wakker schudden". Henk de Bruin is van de christenUnie uit Langedijk: "Jammer dat wij niet van die charmatische personen als Fortuyn hebben, maar ik stem niet op hem. Want een stem op Fortuyn is ůůk een stem op Jan Nagel, en dat nooit".