Gevangenen Kandahar hebben het nu beter

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slechte behandeling? Schending van de Geneefse conventie? De Amerikaanse militairen die op het vliegveld van Kandahar Afghaanse terroristen bewaken willen er niets van weten.

'Onze behandeling wordt gekenmerkt door een strikte controle van de gedetineerden, maar met oog voor hun menselijke waardigheid. Maar dat betekent niet dat we ze appeltaart gaan geven', aldus kapitien Warman van het Amerikaanse leger.

Mogelijk nog deze week worden de vluchten hervat op de route 'Kandahar-Guantanamo'. Geboeid, vastgeketend en geblinddoekt gedurende 26 uur, worden de gevangenen overgebracht naar Camp X-ray op Cuba. Vorige maand zette het Pentagon de transporten stop omdat er niet genoeg faciliteiten waren op Guantanamo Bay. Tegelijkertijd brak de kritiek los, vooral in Europa.

Warman: 'Ze eten soms beter dan de gemiddelde soldaat hier. Met de medische behandeling erbij, zijn de gedetineerden er gezonder aan toe dan toen ze binnenkwamen. Ze hebben nu tenminste handschoenen, lange onderbroeken en schoenen tegen de kou.'