Kernreactor Petten wordt stilgelegd

Directievoorzitter van de kerncentrale in Petten, Schatborn, heeft maandagmiddag op een persconferentie gezegd dat de kernreactor stil wordt gelegd. Minister Pronk verzocht de directie maandag de reactor stil te leggen vanwege het onvoldoende uitvoeren van veiligheidsvoorschriften.

Het verzoek van Pronk was niet naar aanleiding van het bestaande scheurtje in de reactorwand, waarover afgelopen week ophef was ontstaan. Zowel Pronk als de directie van de reactor zegt dat de veiligheid niet in gevaar is.

Ook Europese Commissie vindt het verstandig om de kernreactor in Petten eind deze week tijdelijk stil te leggen om reparaties te laten uitvoeren aan het aangetroffen haarscheurtje.
De commissie zegt ook dat de veiligheid van de kernreactor niet in gevaar is, maar er zijn volgens de commissie ,,verdere verbeteringen van de veiligheidscultuur wenselijk en mogelijk''.
De commissie schaart zich met haar advies achter het besluit van minister Pronk van Milieu. Overigens heeft de commissie niet de bevoegdheid het stilleggen van de reactor af te dwingen.