''Isoleer de junks in de Bijlmer'

De voorzitter van de deelraad Amsterdam Zuidoost, Hannah Belliot (PvdA), vindt dat junks in de Bijlmer moeten worden geïsoleerd van de samenleving om het leefklimaat in de wijk te verbeteren. De nummer twee van de PvdA-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, laat dit weekend in magazine M van het NRC Handelsblad weten: ''We moeten iets doen wat we tot voor kort politiek niet correct vonden. Junks isoleren, onderbrengen op een drugseiland. Laten we één van de flats maar voor junks inrichten, grootschalig, met dagopvang, met medische zorg en met gratis drugs voor de bewoners''.

Dat de situatie in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) niet al te rooskleurig is blijkt wel uit hetgeen Belliot, de eerste zwarte voorzitter, aantrof bij haar bij haar aantreden vier jaar geleden. Ze omschrijft het als een 'oorlogstoestand' tussen zwart en wit: ,,Je wilt niet weten wat zwarte mannen toen allemaal over mij uitgestort hebben. Ik was een bounty, een verrader, een overloper, ik was niet zwart genoeg, tjonge, tjonge, tjonge, ik was de marionet van de witten.''

De voorganger van Belliot, R. Jansen (PvdA), zegt dat hij indertijd vanuit het gemeentehuis instructies kreeg om de zwarte mannen als het even kon hun zin te geven. Hij moest ze vooral niet tegenspreken. Het stadsbestuur was als de dood voor escalatie. De instructies kwamen met name van PvdA-wethouder Jaap van der Aa.







''De Bijlmer is een bananenrepubliek''

VVD-wethouder in Amsterdam Zuidoost, M. van der Horst, noemt de Bijlmer ,,een bananenrepubliek die doortrokken is van puur en absoluut racisme, vooral bij zwarte mannen. Het is erger dan Janmaat. De spraakmakende zwarte mannen uit Suriname hebben zich de Bijlmer toegeëigend. 'Wat doe jij hier', op die toon gaat het tegen mij. 'Jij hebt hier niks te zoeken, dit is onze Bijlmer.' Ze stoken elk vuurtje van racistische verhalen op, ze dreigen en chanteren en als ze succes hebben komt dat door onze slappe knieën.''

Zowel Van Der Horst als Belliot worden naar alle waarschijnlijkheid wethouder in de centrale stad. Belliot zegt: ''Nog vier jaar de Bijlmer kan ik godsonmogelijk volhouden''.