Tegenstanders huwelijk slaags met politie

In Amsterdam is zaterdagmiddag, bij het hoofdbureau van politie in de Marnixstraat, een korte rel geweest tussen demonstranten, tegenstanders van het huwelijk, en enkele tientallen politieagenten in burger. Twee mensen werden gearresteerd.

De korte gevechten ontstonden toen ruim 300 demonstranten naar het hoofdbureau trokken om hun solidariteit te betuigen met opgepakte medestanders. De ME versperde hen echter de doorgang. Na het opstootje hebben de betogers zich rustig teruggetrokken.

De gooier van de 'verfbom' naar de Gouden Koets zit nog steeds vast. Overigens gaat het volgens de politie niet om een verfbom maar om een zakje met een 'gekleurde substantie', die makkelijk afwasbaar was. Van de elf mensen die vrijdag en zaterdag door de politie in Amsterdam zijn opgepakt, zijn er inmiddels zeven met een dagvaarding naar huis gestuurd.
Twee van de elf aanhoudingen zijn wegens belediging van het koninklijk huis. Twee andere voor het gooien met verf, een voor het verstoren van de openbare orde, twee voor belediging van agenten, een voor aanranding (billenknijpen van een vrouw), een voor openbare dronkenschap en twee voor het verspreiden van pamfletten waarin het koninklijk huis werd beledigd.

Volgens het OM blijven in elk geval twee mensen vastzitten. Zij zijn opgepakt tussen het burgerlijk en het kerkelijk huwelijk in, wegens belediging van het koningshuis. Het tweetal deelde op straat geschriften uit waarop afbeeldingen van Willem-Alexander en MŠxima stonden met hakenkruisen en de tekst ,,better dead than wed''.