Geen beledigende leuzen op huwelijksdag

De mensen die op de huwelijksdag van Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam willen gaan protesteren, de zogenoemde activisten van Het Witte Plein, mogen woorden of teksten als "moordenaar" en "dood aan" niet gebruiken. De politie heeft hen te verstaan gegeven dat de komende dagen deze teksten absoluut niet zullen worden getolereerd. Ook uitlatingen die een verband leggen met fascisme zijn de komende dagen uit den boze.

In de hoofdstad hangen inmiddels al de eerste spandoeken met teksten die zich tegen het koningshuis keren. Deze week verscheen een doek met daarop een afbeelding van een generaal met het woord junta op zijn pet en de tekst "mijn pappie is altijd eerlijk" aan een pand in de Vijzelstraat.

Terwijl de gasten van de jarige koningin Beatrix gisteravond arriveerden bij het Koninklijk Paleis, deelden activisten van de beweging Food Not Bombs, gratis eten uit op de Dam en omgeving. Volgens de actievoerders ging het om een protest dat was gericht tegen de wijze waarop de koninklijke familie en haar genodigden binnen het Paleis het diner gebruikten. De actie verliep zonder problemen.