Kabinet beslist vrijdag over JSF

Aanstaande vrijdag beslist het kabinet of Nederland meedoet met verdere ontwikkelingen van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Join Strike Fighter. Als Nederland meedoet gaat het zo'n 800 miljoen dollar kosten en leidt dit bijna zeker tot het aanschaffen van vliegtuigen van de firma Lockheed Martin vanaf 2010.

De D66-ministers Brinkhorst en Van Boxtel, en de PvdA-ministers Pronk en De Vries stelden woensdag zo'n dertig vragen die vooral gaan over de financiering van de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig. Donderdag zal defensie antwoord hierop geven. Echter moet men niet aannemen dat het kabinet voor de aanschaf is, vanwege het feit dat er vragen gesteld zijn.

De VVD-bewindslieden in het kabinet, VVD en CDA in de Tweede Kamer, de Koninklijke Luchtmacht, het merendeel van de Nederlandse industrie, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrale FNV zijn allemaal voor de aanschaf van de JSF. Ook de meeste PvdA-bewindslieden zijn voor. Minister Vermeend van Sociale Zaken noemde binnenskamers het kritische rapport van het Centraal Planbureau (CPB), dat nauwelijks positieve effecten zag voor de werkgelegenheid bij een keus voor de JSF, 'bizar'.