RVD noemt column De Winter smakeloos

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft aan het NOS-journaal laten weten de omstreden column van Leon de Winter smakeloos, grof en op sommige punten beledigend te vinden. Ook mist het schrijven van De winter feitelijke grondslag.

De Winter schreef gisteren in de Duitse krant Berliner Morgenpost, in het gewraakte artikel, niet alleen over het bruidspaar ('Hij is dom en zij is geblondeerd'), maar ook over prins Claus (die volgens De Winter liever een homo-huwelijk was aangegaan), 'rokkenjager' Bernhard en de 'seniele' prinses Juliana. Volgens De Winter blinkt de kroonprins uit door onnozelheid, domheid en kleurloosheid en is oud Koningin Juliana zo seniel dat ze denkt dat ze een labrador is.

Bij de Berliner Morgenpost is vooraf ernstig getwijfeld of de tirade tegen het koningshuis wel geplaatst moest worden. De Duitse omroep ARD zegt vast te houden aan de uitnodiging aan De Winter, om zaterdag commentaar te leveren in de rechtstreekse tv-uitzending. Zijn 'kritisch-gedistantieerde houding' tegenover het koningshuis is bij de omroep bekend, zo zegt een woordvoerster. ''Maar we willen kritische geluiden niet verzwijgen.''

Opvallend is dat de Winter zelf niet tegen krtitische columns bestand is. De Winter schreef een paar jaar gelden het boek De ruimte van Sokolov, waarop het Amsterdamse studentenblad Propria Cures een fotomontage maakte van De Winter die voor een kuil met geëxecuteerde joden uit de Tweede Wereldoorlog werd afgebeeld. Daarmee wilde men aangeven dat schrijvers over het algemeen met gevoelige materie goedkope publiciteit maken voor hun boeken. In De ruimte van Sokolov was dat de emigratie van Russische joden naar Israël. Er volgde een kort geding wegens smaad en Leon de Winter kreeg gelijk van de rechter.

De column van De Winter in Berliner Morgenpost.