XS4ALL sleept spambedrijf voor de rechter

heinrich had ons via de newssubmit het volgende te melden:

XS4ALL spant een kort geding aan tegen AdFab, een grote bedrijf gespecialiseerd in spam. In het kort geding eist XS4ALL dat AdFab stopt met het versturen van ongevraagde e-mails naar de klanten van de provider. Diverse abonnees van XS4ALL hadden zich beklaagd.

AbFab is verreweg de bekendste spammer van Nederland. Het bedrijf verzond onder andere 'reclame' voor NRC Handelsblad, FEM De Week en Amev. Afgelopen weekend verstuurde AbFab naar 15.000 mensen een e-mail met het verzoek om deel te nemen aan een online enquête over goede doelen. Het bedrijf is van plan de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken om 'goede doelen' te interesseren voor reclame per e-mail.

AbFab zelf is zich van geen kwaad bewust. Iemand die geen spam wil ontvangen, kan zich makkelijk laten verwijderen uit de database. "Bij mailings die AbFab verstuurt hoeft men daarvoor maar op een 'hyperlinkje' te klikken", stelde het bedrijf in oktober 2001 in een verklaring.

XS4ALL is niet onder de indruk: "Dit is volgens XS4ALL een onaanvaardbaar standpunt, omdat internetters dan bij elke ongewenste e-mail dubbel werk moeten verrichten, namelijk verwijderen en reageren", stelt de provider.

Het kort geding dient op 22 februari.