20 jaar cel voor kopstuk Tortuurbende

De hoofdverdachte van de beruchte Egmondse Tortuurbende, Steef van de M., is vandaag conform de eis van drie weken geleden tot 20 jaar celstraf veroordeeld. Zijn kompaan (en zwager) in het kwaad, Willem G., kreeg 12 jaar cel opgelegd na een eis van 15 jaar. De twee zijn de laatste van een reeks verdachten die het afgelopen jaar voor de rechter verschenen en werden veroordeeld van 1 tot 10 jaar cel. Afgelopen dinsdag werd een ander lid van de bende, de 31-jarige Peter K. uit Alkmaar, tot 7 jaar veroordeeld wegens roofovervallen en geweldplegingen.

In het geval van Steef van de M. achtte de rechter vrijwel alle zaken bewezen, waardoor de eis van de officier van justitie werd overgenomen. Bij Willem G. achtte de rechter minder bewezen. Ook is G.'s strafblad aanzienlijk korter.

Het opzienbarendste feit waarop de twee mannen zijn veroordeeld betreft het doodschieten van de Bergense restauranthouder Willem Wijker. Hij betrapte in de nacht van 30 april op 1 mei 2000 in zijn woning boven restaurant 't Woud in Bergen twee inbrekers, waarna hij werd doodgeschoten. In totaal werden vier schoten gelost, waarvan één de Bergenaar in het hart raakte. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De twee verdachten hebben altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van Wijker. Ze beweren dat ze erin zijn geluisd door twee getuigen, die zeer belastende verklaringen tegen het duo hebben afgelegd. De verdachten zijn ervan overtuigd dat de getuigen de werkelijke daders zijn. Vrienden van de twee hadden eerder in een zwartboek dat naar naar de pers is verspreid, David B. aangeduid als de dader van de Wijkermoord, maar de rechter stelt dat noch getuige David B., noch getuige Cor van B. (beide omstreden omdat ook zij leden van de Tortuurbende zijn), Wijker heeft kunnen doden. Beide hebben volgens hem sluitende, verschillende, alibi's.

Buiten de dood van Wijker zijn de mannen ook veroordeeld voor een groot aantal ramkraken en overvallen in Noord-Holland.

Van de M. en G. hebben meteen laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.