Tourniquets op Beneluxlijn in Rotterdam

P.A. de Rijk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rotterdamse vervoerder RET heeft een contract gesloten met EDS/Cubic voor de levering en onderhoud van een innovatief toegangssysteem van tourniquets op alle stations van de Beneluxlijn. Na een Europese aanbesteding heeft de RET voor deze combinatie gekozen. Door het creëren van een veiliger omgeving op de stations wordt de reiziger in de toekomst nog beter bediend.

De Beneluxlijn is de meest recente uitbreiding op het Rotterdamse metronetwerk die dit jaar in gebruikt genomen gaat worden.

Het toegangsysteem bestaat uit een serie van tourniquets die de reiziger met strippenkaart of abonnement toegang geeft tot het station. Door het plaatsen van deze poortjes kan de RET eenvoudig relevante informatie over het gebruik van het openbaar vervoer verkrijgen en de klant in de toekomst van nog betere service voorzien.

Met dit systeem heeft RET de primeur in Nederland en maakt daarmee als eerste de stap naar een veiliger, gesloten openbaarvervoersysteem. Tourniquets worden wereldwijd gebruikt, met name in de grote steden. Bovendien is RET optimaal voorbereid voor aansluiting op de invoering van het chipkaart-systeem voor het OV.

De tourniquets verdwenen begin jaren 80 van de metrostations om het openbaar vervoer een meer 'open en sneller karakter te geven'.