VPRO schrapt tv-titels

nirvana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste programma's van de VPRO keren in het nieuwe tv-seizoen niet terug onder dezelfde naam. Alleen titels als Buitenhof, Jiskefet en Villa Achterwerk blijven gehandhaafd. Dat heeft een woordvoerster van de omroep dinsdag gezegd.
Voor deze maatregel is gekozen omdat Nederland 3 in het nieuwe tv-seizoen (vanaf september) anders wordt opgebouwd. De programmering zal meer dan nu 'bloksgewijs' worden neergezet. "Voor bijvoorbeeld het blok 'zware informatie' hebben wij een aantal programma's die daarvoor in aanmerking komen als De Nieuwe Wereld, 7 Dagen en misschien ook wel Noorderlicht. Wij willen dat redacties gaan samenwerken onder een nieuwe titel om zo versnippering te voorkomen."

Volgens de zegsvrouw is de verandering geen verkapte bezuiniging, maar hoopt de omroep zo onderlinge samenwerking te bevorderen. Buitenhof blijft bestaan omdat het samen met andere omroepen wordt gemaakt, zoals ook Dokwerk. Voor Villa Achterwerk geldt eigenlijk hetzelfde omdat dat programma valt binnen het jeugdblok Zappelin op Nederland 3. Jiskefet is een te autonome naam en wordt daarom niet veranderd.

Donderdag moeten de omroepen op Nederland 3 de diverse programmavoorstellen voor het nieuwe seizoen hebben ingeleverd bij de netcoördinator. Hij stelt een zogenoemd genreschema op en wijst de afzonderlijke programma's aan die daar het meest bij horen.