Spoeddebat over hbo-fraude

The BOSschenaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PvdA en D66 willen nog deze week in een spoeddebat opheldering van minister Hermans van Onderwijs over de vermeende fraude met inschrijvingen in het hoger beroepsonderwijs.

De Kamerleden Hamer (PvdA) en Lambrechts (D66) zijn ontstemd over het uitblijven van duidelijkheid rondom de zaak en zijn bovendien onthutst door een reportage van het televisieprogramma Nova, die maandagavond nieuwe bewijzen voor de fraude aan het licht bracht.

Hermans liet half november een onderzoek instellen naar mogelijke fraude met inschrijvingen van buitenlandse studenten. Volgens twee organisatoren van opleidingen die de zaak hebben aangekaart, zou het gaan om 30 tot 50 miljoen euro per jaar. Zij baseren hun klacht op ervaringen met de Saxion Hogescholen in Deventer, maar stellen dat de meeste hogescholen zich aan dergelijke praktijken bezondigen. In een tussenrapportage in december liet Hermans de Kamer weten dat de fraudevermoedens serieus zijn.

Valsheid in geschrifte:
In de uitzending van Nova legden oud-medewerkers van de Dutch Delta Business School, de particuliere tak van Saxion, uit dat veel studenten met valse handtekeningen ook aan de gewone hogeschool werden ingeschreven. Het ministerie van Onderwijs betaalt hiervoor een bedrag van 4500 euro per student. Volgens Hamer bewijst dit dat er nog meer aan de hand is dan al werd aangenomen. ,,Dit is gewoon valsheid in geschrifte. De minister heeft het in zijn tussenrapportage over scholen die de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Dit gaat veel verder.''

De PvdA'er heeft al tot tweemaal toe samen met collega Lambrechts vragen gesteld over de zaak. Volgens Hamer heeft Hermans de Kamer in de antwoorden niet goed geïnformeerd. Zo meent zij dat de VVD-bewindsman al veel eerder signalen van fraude in de hbo-wereld heeft gekregen. Volgens Hermans kreeg hij pas in november de informatie van de klokkenluiders. Hamer denkt dat dit wellicht anders zit en wijst bovendien op een gedragscode die de HBO-raad, de hogescholenkoepel, een jaar geleden introduceerde. Deze had de minister moeten alarmeren, oordeelt Hamer.

Saxion en de HBO-raad hebben tot dusver altijd beweerd dat hogescholen niet in strijd met de wet hebben gehandeld. Naast fraude met een particuliere school, zijn er ook vermeende wantoestanden met buitenlandse studenten die voor een simpele cursus volledig worden ingeschreven, en met een groep Belgische studenten die op papier steeds aan andere hogescholen staat ingeschreven. Hermans heeft al laten weten dat zijn onderzoek zich ook uitstrekt tot in Vlaanderen.