Nieuwe zelfmoordaanslag in Jeruzalem

Bij een zelfmoordaanslag in West-Jeruzalem is zondagmiddag een Israëli omgekomen, 110 mensen raakten gewond. Het is de tweede keer in een week dat een Palestijn zichzelf heeft opgeblazen in dat gebied van de stad. Volgens de radio deed de explosie zich voor bij een bushalte op het kruispunt van de King George-straat en de drukke Jaffastraat die woensdag ook al het toneel van een explosie was

De Palestijnse Autoriteit heeft de aanslag veroordeeld. Ook drong zij aan op de terugkeer van de Amerikaanse bemiddelaar Zinni naar het Midden-Oosten. Twee eerdere pogingen van de Amerikaan om de Israëli's en Palestijnen weer aan de tafel te krijgen, zijn mislukt.

Update 18:07: Verschillende Israëlische media berichtten dat de dader van de aanslag een vrouw is geweest. Dat zou de eerste keer zijn.

Arafat 'capo di tutti capi'
Zinni heeft zich dit weekend iets minder positief uitgelaten over de Palestijnse leider Arafat . De Amerikaanse bemiddelaar omschreef Arafat tijdens een diner in Washington als ‘maffialeider’. Dat hebben verschillende Israëlische kranten bericht. Zinni gaf zijn mening tijdens een diner met leden van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), een machtige pro-Israëlische lobbygroep.

Zinni noemde Arafat 'capo di tutti capi' oftewel ‘leider van alle leiders van de maffia’. Over de Palestijnse onderhandelaars Mohammed Dahlan en Jibril Rajub had de bemiddelaar ook weinig positiefs te melden. “De eerste telt de doden en de tweede telt zijn wapens'', aldus Zinni. Sharon noemt Zinni daarentegen “vadertje beer''. Volgens de bemiddelaar heeft ,,iedereen mij gewaarschuwd voor Sharon, maar toen ik hem leerde kennen ontdekte ik een soort vadertje beer die steeds positief jegens mij was, altijd bereid om mij onmiddellijk te helpen en steeds met constructieve oplossingen komend''.

Volgens de krant denkt Zinni dat er niet de minste kans is dat hij een overeenkomst met Arafat kan bereiken. President Bush heeft besloten Zinni voorlopig niet naar het Midden-Oosten te sturen. De Israëlische regering was daar blij mee, Arafat reageerde teleurgesteld.

Reisverbod
Sharon heeft Arafat verboden maandag naar Brussel te reizen. Hij wilde daar de ministers van Buitenlandse Zaken gaan uitleggen hoe de Palestijnse Autoriteit het terrorisme bestrijdt. De Italiaanse premier en minister van Buitenlandse Zaken, Silvio Berlusconi, had Sharon gevraagd om Arafat naar de Belgische hoofdstad te laten gaan.

De Palestijnse leider zit sinds begin december opgesloten in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Hij mag pas reizen als hij de moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme Ze’evi uitlevert aan Israël. Arafat wilde de EU-ministers uitleggen dat het drie weken rustig is geweest nadat hij had opgeroepen om het geweld te staken. Sharon eiste een periode van 7 dagen van rust voordat de onderhandelingen weer zouden beginnen. Dat is niet gebeurt.