Felle kritiek van 'lokalen' op Fortuyn en LN

Op het congres van de landelijke Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG), dat vandaag in IJmuiden werd gehouden, hebben Verschillende sprekers Leefbaar Nederland (LN) én lijsttrekker Pim Fortuyn afgebrand. Op het congres stond de verhouding tussen LN en de lokale Leefbare partijen centraal.

VPPG-voorzitter H. Jansen vroeg het publiek wie voor het werk in de gemeenteraad maar één dag in de week nodig heeft. Deze sneer naar Fortuyn werd met applaus ontvangen.
De columnist, socioloog en hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit, prof. dr. A. Zijderveld, ging ook fel tekeer tegen Fortuyn. Over zijn oud-collega zei hij: "Fortuyn heeft zijn termijn als bijzonder hoogleraar niet volgemaakt. Dat is een teken aan de wand".

Er was ook veel kritiek van de lokale partijen dat Leefbaar Nederland zou meeliften op hun lokale succes.

Fortuyn niet eens met kritiek

Pim Fortuyn zei op het congres het maar rare kritiek te vinden dat LN meelift op succes. "Leefbaar Nederland is opgericht nadat het in Utrecht en Hilversum heel goed ging, zonder dat we de lokale partijen in de landelijke willen onderbrengen".

Verder zei Fortuyn dat hij de misverstanden tussen de lokale Leefbare partijen en Leefbaar Nederland wil overbruggen. "Ik kom vertellen wat ons bindt. Dat is namelijk een andere manier van politiek bedrijven; dichter bij de burger en niet gesloten", aldus Fortuyn.

Verder zei Fortuyn dat drugskoeriers op schiphol bij cellentekort desnoods met 20 man tegelijk in kooien moeten worden opgesloten tot hun proces dient: "Dat schrikt ze wel af", zei hij.

Henk Wijngaard niet op lijst

Henk Wijngaard wil geen lid van de Tweede Kamer worden voor Leefbaar Nederland. Hij is per ongeluk op de landelijke kandidatenlijst beland. De zanger uit Emmen had het inschrijvingsformulier verkeerd ingevuld: ,,Ik ben nooit goed geweest met formulieren.''

Volgens Wijgaard had hij alleen de bedoeling om zich kandidaat te stellen voor de Emmer gemeenteraad, maar tekende hij per ongeluk als Tweede-Kamerkandidaat voor het kiesdistrict Assen. Hij maakte afgelopen week aan de regionale kiescommissie bekend dat hij geen plek in de landelijke politiek ambieert.