VVD wil strenger asielbeleid

Op het VVD congres in Arnhem heeft de ledenvergadering van die partij besloten akkoord te gaan met interne voorstellen om de asielparagraaf in het verkiezingsprogramma verder aan te scherpen. Diverse afdelingen van de regeringspartij vonden de passages over het asielbeleid niet ver genoeg gaan.

In de nieuwe versie moeten vluchtelingen in eerste instantie zoveel mogelijk in de eigen regio worden opgevangen. Asielzoekers die zonder papieren in Nederland aankomen moeten worden vastgehouden tot hun identiteit vaststaat. Lopen zij weg uit de opvang, of werken zij op andere manier niet mee, dan moeten ze zo snel mogelijk Nederland worden uitgezet. Minderjarige asielzoekers moeten binnen 48 uur te horen krijgen of ze in de asielprocedure worden opgenomen. Als minderjarigen Nederland zijn binnengesmůkkeld dan moeten ze direct worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Veel leden van de VVD vinden dat partijleider Dijkstal een rechtsere koers moet volgen, nu de partij in de peilingen veel zetels verliest aan Leefbaar Nederland.