CDA: Multiculturele samenleving geen streven

De fractieleider van het CDA, Balkenende, is er geen voorstander van om van Nederland een multiculturele samenleving te maken: "Voor mij is de multiculturele samenleving dus niet iets om naar te streven", zo zei hij donderdag tijdens een lezing in Den Haag bij de 'Dertigers van het CDA'.

Integratie van allochtonen kan alleen vorm krijgen wanneer zij de uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat aanvaarden en zich aanpassen aan wezenlijke onderdelen van de Nederlandse cultuur, vindt hij. Volgens Balkenende liggen conflicten en problemen op de loer als culturen naast elkaar bestaan.

Hij sluit overigens niet uit dat immigratie "uiteindelijk" de Nederlandse cultuur wel kan verrijken.

De CDA-leider vindt dat Nederlanders van hun kant helder moeten maken welke regels ze belangrijk vinden. Nu bestaat daarover bij 'nieuwkomers' verwarring.

Gevangen in politieke correctheid

Over het belang van de eigen normen en waarden is de afgelopen jaren volgens Balkenende veel te weinig discussie gevoerd. Dit kwam omdat men bang was om van intolerantie, racisme of discriminatie te worden beschuldigd, meent hij. Het noemen van man en paard bij problemen die veroorzaakt worden door culturele verschillen is daardoor lange tijd vrijwel onmogelijk geweest. Volgens Balkenende hebben de media en de politici elkaar te lang gevangen gehouden in politieke correctheid.