Israel niet om schadevergoeding gevraagd

Israël hoeft geen schadevergoeding te betalen voor het vernielen van Palestijnse wegen en havens. Premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) hebben daar vandaag in een gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres namelijk niet om gevraagd.

Nederland heeft in het verleden veel geld gegeven aan de Palestijnen om de aanleg van een haven in Gaza-stad mogelijk te maken. Vorig jaar vernietigde Israel het bouwterrein waarop Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking eiste dat de schade moest worden terugbetaald. De Europese Unie becijferde deze week dat Israel voor zeker 17 miljoen euro aan projecten heeft vernietigd, die veelal met Europees geld zijn gebouwd. Kok zei toen dat het geen geheim is dat Nederland zorgen heeft over de vernieling van de infrastructuur.

Volgens Peres zijn bombardementen soms nodig om de terreur te bestrijden: "Wij willen het Palestijnse volk niet straffen voor de terreur van sommige Palestijnse terroristische groeperingen, de schade aan de infrastructuur betreur ik zeer".

Handelsovereenkomst opschorten

Oppositiepartij GroenLinks en Regeringspartij D'66 vinden een schadevergoeding wel degelijk op zijn plaats. De Tweede-Kamerleden Karimi (GroenLinks) en Hoekema (D66) pleiten er bovendien voor de handelsovereenkomst tussen de EU en Israël op te schorten.