Sites via Google erg kwetsbaar

ThizahT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veel sites zetten hun zogenaamde "content management systeem" zomaar vrij op het internet bereikbaar voor ieder persoon zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van goed zoeken.

Een "content management systeem", afgekort CMS, is een systeem waarmee je de content online kunt bewerken. Met een beetje handigheid kun je ook vaak bij de gebruikersnamen en wachtwoorden.

Ook een tooltje wat veel gebruikt wordt is phpMyAdmin. Dit is een tool voor je mySQL database. Ook deze is bij veel sites 'gewoon' bereikbaar via google zonder dat er om een wachtwoord of iets dergelijks gevraagd wordt.

Een paar leuke en interessante Google searches brengt ons bij het volgende:

Search: "main.php" "Welcome to phpMyAdmin"
* The University of North Carolina, hiervan zien we de complete database inclusief een aantal usernames en wachtwoorden. Ook de nieuwsberichten zijn allemaal wijzigbaar.

Search: "/admin/admin.asp" of Search: "/admin/admin.php" brengt ons bij honderden Backsite tooltjes waarvan enkele toch echt bereikbaar zijn zonder wachtwoord.

Veel sites zetten hun Access Database ook in de WWWroot. Deze is na het zoeken via Google makkelijk verkrijgbaar en binnen een mum van tijd staat hij op je eigen harddisk om verder na te pluizen.
---
hoewel het ontzettend leuk is om de gevonden sites hier neer te zetten is er besloten om deze niet neer te zetten wij verzoeken jullie ook om dit soort links niet op te nemen in jullie reacties, alvast bedankt!