Hennepkwekers raken huis kwijt

Slecht nieuws voor mensen uit Enschede die thuis meer dan vijf hennepplantjes opkweken en een huurwoning hebben. Met name voor hen die een woning huren bij de rooms katholieke woningstichting Ons Huis uit die stad. De woningstichting wil namelijk betrapte hennepkwekers hun huis uitzetten. Ons Huis wil met deze harde maatregel de steeds vaker opduikende thuistelers een halt toeroepen.

Gistermiddag diende een kort geding voor de Almelose rechtbank, om een oudere EnschedeŽr uit zijn flat in de wijk Wesselerbrink gezet te krijgen. In het complex ontstond begin december brand in zijn hennepkwekerij; buren ontvluchtten in opperste paniek het complex.

Het gaat de woningstichting niet alleen om het brandgevaar, ook een belangrijke rol speelt dat een thuiskwekerij vaak schade aan (huur)woningen toebrengt, doordat hennepplanten alleen bij hoge luchtvochtigheid en warmte gedijen tot ze rijp zijn en de toppen kunnen worden geoogst. Behalve schade aan plafonds en vloeren door schimmel, veroorzaken veel thuiskwekers overlast door penetrante wietwalmen, ook omdat ze vaak slechte koolstoffilters of geen goede afzuigers gebruiken. Bovendien wordt er vaak geknoeid met de electriciteit.

Vorig jaar bleek dat in de Enschedese wijken De Laares en Dolphia, delen van Glanerbrug en in Almelo, zo ongeveer huis aan huis kwekerijtjes zijn ingericht.

De meeste mensen richten een slaap- of zolderkamer als kwekerij in. Een paar speciale kweeklampen, een irrigatiesysteem en afzuigers worden daar dan geÔnstalleerd. De hennepplantjes worden dan in bloei gezet waarna de rijpe bloemtoppen worden geoogst. Een kilo nederwiet levert zo rond de 2500 euro op, een oogst die in een ruimte van een paar m≤ te halen moet zijn.

De softdrugs worden meestal doorverkocht aan coffeeshops of tussenhandelaren. Veel nederwiet verdwijnt bovendien naar het buitenland.-


(Met dank aan degene die het bericht submitte, door een foutje naam verloren gegaan.)