Fiscus zet Romario in de bankschroef

PeeweeM en Joris van de Piramide hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Hoge Raad in Den Haag heeft beslist, Romario de Souza moet enkele honderdduizenden guldens betalen aan de Nederlandse belastingdienst. Volgens het hoogste gerechtshof dat ons land kent, heeft de 36-jarige voetballer in 1991 geprobeerd sponsorinkomsten buiten de grijpgrage handen van de fiscus te houden.

Nadat de toenmalige spits van PSV een sponsorcontract met het kleding- en schoenmerk Lotto had afgesloten, liet hij namelijk alle betalingen via een onderneming lopen die gevestigs was op het Britse Kanaaleiland Guernsey. Volgens Romario had deze onderneming het exclusieve recht om zijn imagerechten in Europa te exploiteren.

De Hoge Raad oordeelde, dat de vergoeding die Lotto naar Guernsey overmaakte alleen bij de speler terecht kwam en dat hij daarover belasting diende te betalen. Het college kwam namelijk tot de conclusie, dat de Braziliaan via deze constructie uiteindelijk toch alleen zichzelf betaalde. Daarnaast was de Hoge Raad ook van mening dat het feitelijk dragen van schoenen en kleding weinig te maken had met de exploitatie van image-rechten.

Romario de Souza Faria kwam van 1988 tot 1993 uit voor PSV. Inmiddels speelt hij in zijn land voor Vasco da Gama.