Lijst GroenLinks zonder Rabbae (Update)

GroenLinks heeft haar kandidatenlijst gepresenteerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Paul Rosenmöller is opnieuw lijsttrekker, op de tweede plaats staat het huidige Kamerlid Femke Halsema. Opvallende nieuwkomer is de directeur van Milieudefensie, Wijnand Duyvendak, die op een vierde plaats is gezet. Duyvendak was de afgelopen jaren hèt gezicht van de milieubeweging in de strijd tegen uitbreiding van Schiphol. Zo daagde hij minister Netelenbos diverse malen voor de rechter.

De kandidatenlijst heeft bij een aantal ervaren GL-parlementariërs tot grote teleurstelling geleid. Ze moeten wijken voor nieuwelingen omdat de kandidatencommissie het profiel van de huidige GroenLinks-fractie te mager vond. (De kandidatenlijst van de partij moet officieel nog worden goedgekeurd op het congres van GroenLinks, 9 februari.)

Rabbae en Pitstra niet meer op lijst

Met name de kamerleden Van Gent, Harrewijn en Van der Steenhoven zijn ontevreden. Zij kwamen alledrie lager op de lijst dan zij zelf hadden verwacht. De Groenlinks leden Mohammed Rabbae en Tom Pitstra staan helemaal niet meer op de lijst. Pitstra was de vervanger van Singh Varma maar wordt door de partij als te lastig gezien. Hij is wegens ,,oncollegiaal gedrag'' op een onverkiesbare plek gezet. De reden waarom Rabbae niet meer welkom is in de Tweede Kamer is onduidelijk. Onlangs kwam hij wel negatief in het nieuws toen hij meende dat cabaretiers geen grappen over bin Laden mochten maken. Later zei hij dat hij die uitspraak ''ongelukkig'' vond.

Teleurgestelde Kamerleden hebben al aangegeven het er niet bij te laten zitten. Ze willen proberen bij het GroenLinks-congres op 9 februari met steun van de achterban een hogere plek te krijgen. Ook het huidige Kamerlid Pitstra gaat de strijd aan. Pitstra krijgt steun van de jongerenorganisatie Dwars die vreest dat de pacifistische vleugel binnen GroenLinks niet meer voldoende vertegenwoordigd is als Pitstra vertrekt.


De eerste 20 van de Kandidatenlijst

1. Paul Rosenmöller
2. Femke Halsema
3. Marijke Vos
4. Wijnand Duyvendak
5. Kees Vendrik
6. Farah Karimi
7. Evelien Tonkens
8. Arie van den Brand
9. Ineke van Gent
10. Naima Azough
11. Ab Harrewijn
12. Tineke Strik
13. Hugo van der Steenhoven
14. Wilna van Aartsen
15. Jelis van Leeuwen
16. Nen van Ramshorst
17. Dogan Gök
18. Stan Termeer
19. Wil Codrington
20. Arno Bonte

Update

Mohammed Rabbae heeft inmiddels een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks geëist. Vanuit Marokko (waar hij met een kamerdelegatie mometeel aanwezig is) meldde de duolijstttrekker van 1994 dat als zijn positie niet wijzigt, ook hij de hulp van zijn achterban op het partijcongres in februari zal inroepen.