Politie doet inval in krakersbolwerk

De politie van Amsterdam heeft donderdagochtend huiszoeking gedaan in de Spuistraat in krakersbolwerk Vrankrijk. De huiszoeking is een gevolg op de arrestatie van een Spanjaard die banden met de ETA zou hebben, woensdag in Amsterdam.

Bij de inval is een groot aantal voorwerpen in beslag genomen, onder meer enkele tientallen replica's van verschillende wapens. De 35-jarige Spanjaard die woensdag opgepakt werd, zou hebben gewoond in het gebouw.

De huiszoeking werd door de politie verricht op verzoek van Spanje. Politiemensen gingen omstreeks 03.30 uur het krakersbolwerk binnen. Tijdens de inval ontstonden wat schermutselingen tussen de politie en ,,mensen die polshoogte kwamen nemen'', aldus de politiewoordvoerder.

Spanje had om uitlevering verzocht van de verdachte met de naam: Juan Ramón Rodríguez Fernández, alias Marc. Een Spaanse krant meldde eerder dat 'Marc' zanger is van de rockgroep Kop in Barcelona. 'Marc' wordt verdacht van contact met de vorig jaar opgerolde cel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in Barcelona en met de in deze stad actieve krakersbeweging Okupa. Volgens de krant heeft 'Marc' de ETA gegevens verschaft over extreemrechtse organisaties.

Video's van de inval zijn hier en hier te bekijken op IndyMedia.