Arend Glas kan naar Olympische Spelen

Bobsleeër Arend Glas kan gewoon naar de Olympische Spelen, ondanks het feit dat maandag bekend werd dat hij negen jaar terug lid is geweest van CP'86, een inmiddels verboden extreem-rechtse partij.

In een boek van de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka, CP'86 met name genoemd, staat te lezen dat Glas lid is geweest van die partij. Het boek bevat biografische schetsen van leden van CP'86, een deel met foto's, en biedt inzicht in hun onderlinge verhoudingen. De tekst in het boek over Glas luidt: Arend Glas verkeert zeker sinds 1993 in CP'86-kringen. Gezien zijn lage lidmaatschapsnummer (227), is hij wellicht al veel langer lid. In 1985 is er in de werkgroep Joure van het OSL ook sprake van een Arend D. Glas. Het is echter onduidelijk of het hier om dezelfde gaat. Als dat het geval is was Arend er vroeg bij, want in 1985 was hij zeventien.
In de CP'86 speelt Glas niet zo'n belangrijke rol, en bijna zou hij dit boek niet gehaald hebben. In 1994 wordt hij echter Nederlands kampioen bobsleeën, en daarmee is hij een van de weinige 'bekende' Nederlanders binnen de partij. Glas is aangesloten bij de Groninger Studenten Bob- en Slee Vereniging Polaris. Hij zit in hun eerste bobsleeteam en doet mee aan internationale wedstrijden. Vanaf de oprichting van Polaris in november 1992 tot oktober 1995 is hij preses. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Open Nederlands Kampioenschap Bobstarten.


Kafka

Kafka distantieert zich van de berichtgeving die Glas ineens nu in een zwart daglicht stelt. Op hun site valt te lezen dat kennelijk opeens oude informatie door alle recente publiciteit over Glas en zijn bobsleeteam op de Olympische Spelen weer ergens boven is komen drijven. Kafka stelt daarin geen actieve rol te hebben gespeeld. Er is ons verder niets bekend over recente activiteiten van Glas in het extreem-rechtse veld, noch over zijn huidige denkbeelden.
Wij zijn blij dat Glas nu afstand neemt van zijn politieke ideeën uit het verleden. Het zou immers ongepast zijn als iemand met extreem-rechtse opvattingen ons land op de Olympische Spelen zou vertegenwoordigen.
, aldus Kafka.

In het sportjournaal liet de NOC*NSF weten dat Glas in een brief afstand neemt van de gedachtengang van extreem rechts. Hij zou destijds op jonge leeftijd lid zijn geworden om te zien wat het allemaal inhield. Volgens het NOC*NSF kan iemand ook niet enkel door denkbeelden de toegang tot de spelen worden ontnomen. Alleen door gedragingen en/of uitspraken valt een verbod uit te vaardigen. Daar is bij Glas geen sprake van.

De sponsor van het Olympischteam heeft wel besloten niet langer gebruik te maken van de afbeeldingen van Glas bij reclame campagnes.

Glas kan zich met zijn team aanstaand weekend plaatsen voor de spelen, door bij de eerste 15 te eindigen. De verwachting is dat dit geen probleem moet zijn.