Vertrouwelijke stukken op internet

Blindeninstituut Bartimeús in Zeist heeft op internet vertrouwelijke sollicitatiebrieven gezet met daarin persoonlijke gegevens van kandidaten. De brieven aan de afdeling personeelszaken zijn net als andere interne documenten zichtbaar geworden door een nieuw snufje in zoekmachine Google.

Sinds kort doorzoekt deze zoekmachine meer dan 50.000 Nederlandstalige documenten die zijn geschreven in Microsoft Word, de populairste tekstverwerker. Ook stukken in PDF, van Adobe Acrobat, worden opgenomen in de zoekmachine. Materiaal dat veilig op de website weggezet lijkt, is daarmee toch vindbaar - zo ontdekte de site Voelspriet.nl. Eerder bleek al dat gevoelige informatie van Franse en Canadese websites door de verbeterde indexering van Google op straat lag.

Als men met Google zoekt vindt men al snel honderden PDF en Word-documenten. Interne telefoonlijsten, toegangsgegevens tot besloten websites, adressenlijsten en vertrouwelijke notities blijken traceerbaar met speciale zoekcommando’s. Staatsgeheimen worden niet onthuld, maar toch valt er genoeg te lezen dat niet voor de openbaarheid is bestemd. Een uurtje zoeken via Google levert ruim vijftig niet openbare documenten op, zoals een interne telefoonlijst van de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het St. Radboud in Nijmegen, een scheidsrechtersformulier en een vertrouwelijk verslag van een docentenvergadering van de Katholieke Universiteit Leuven.

Terug naar Zeist: de kandidaten van blindeninstituut Bartimeús reageren stuk voor stuk geschrokken op de openbaarmaking van hun brief via internet. Marja Jonker uit Wijk bij Duurstede: "Bartimeus gaf mij de mogelijkheid om per e-mail te solliciteren op een baan voor administratief medewerker. Mijn reactie zou rechtstreeks naar personeelszaken gaan en daarna kreeg ik ook een reactie per e-mail. Ik ben afgewezen." Dat haar brief nu op internet rondslingert, vindt ze niet leuk. "Ik solliciteer nooit meer via internet."

Gea Mostert uit Nijkerk, die de baan wél kreeg, reageerde gisteravond vol ongeloof na de opsomming van haar curriculum vitae. "Hoe weet u dat ik kampleidster bij de Scouting ben? Staat dat op internet? Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Ik ga morgen meteen actie ondernemen." I. van Hunnik, hoofd personeelszaken van Bartimeús zegt desgevraagd dat de brieven zo spoedig mogelijk worden verwijderd. "Wat vreselijk. Dit kan nooit de bedoeling zijn. We zullen de kandidaten onze excuses aanbieden."

Een woordvoerder van Google in de VS meldt dat websites zich kunnen beveiligen tegen al te nieuwsgierige zoekacties. "Door een speciaal bestand op de site te plaatsen weet onze zoekrobot dat hij niet te diep moet graven."