Beltegoed voor ingeleverde blikjes

Martinezzz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een special verzamelpunt voor lege blikjes en flesjes wordt na een proefperiode op enkele scholen landelijk ingevoerd. Scholieren die de afvalbak gebruiken, worden daarvoor beloond met onder andere beltegoed voor hun mobiele telefoon.

Het doel van de actie is om de hoeveelheid zwerfafval in en rondom scholen te verlagen, aldus een woordvoerder van Vrumona Quality Drinks, de initiatiefnemer van de afvalbak. Hij beweert dat het initiatief voor de verzamelautomaat niet is ingegeven door recente discussies over de invoering van statiegeld op blikjes.

Voor iedere 'worp' in de ruim twee meter hoge verzamelautomaat, die nu op 45 scholen staat, krijgt de scholier een bonnetje. Bij dertig bonnetjes krijgen zij een beltegoedkaart naar keuze ter waarde van maar liefst vijf gulden. Ook kunnen scholieren met de bonnetjes korting krijgen op diverse accessoires van een telefoonwinkel, zoals telefoonhoesjes.

Dit is niet de eerste poging van Vrumona om scholieren te stimuleren hun lege drinkverpakkingen op een nuttige manier te verzilveren. Zo'n drie jaar geleden had het bedrijf een dergelijke actie met de Pepsi Jukebox. Wie drie blikjes of flesjes in het apparaat wierp, kon naar keuze een muzieknummer beluisteren.