Korthals: 'Desnoods twee op één cel'

Het heenzenden van drugsmokkelaars, terwijl ze grote hoeveelheden harddrugs bij zich hebben, is onaanvaardbaar volgens minister Korthals van Justitie.

In het tv-programma Buitenhof zei Korthals vanmiddag, naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over de vrijlating van drugskoeriers op Schiphol, dat er desnoods nabij Schiphol een huis van bewaring in moet worden gericht waar twee verdachten op één cel kunnen worden geplaatst. Dit zou op korte termijn kunnen door een bestaand gebouw op de luchthaven om te vormen tot gevangenis.

Vanwege tekort aan cellen en personeel laat de douane zowel in Nederland als op de Nederlandse Antillen regelmatig smokkelaars lopen die minder dan één kilo cocaïne bij zich hebben. Premier Kok kondigde zaterdag al strenge maatregelen aan tegen de toenemende drugssmokkel via Schiphol. Kok sloot daarbij inschakeling van het leger niet uit. Korthals staat erg kritisch tegenover een inzet van het leger bij de bewaking van gevangenen, omdat soldaten daar niet voor opgeleid zijn.