Bouwstop vanwege koninklijk huwelijk

De gemeente Amsterdam en een aantal aannemers liggen met elkaar in de clinch over een bouwstop die de gemeente heeft afgekondigd.

In verband met het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari mag er van 23 januari tot en met 3 februari niet worden gebouwd langs de route die het bruidspaar gaat afleggen. Hierdoor moeten ongeveer 25 projecten in de binnenstad twaalf dagen stil worden gelegd.

Aannemers moeten de bouwplaatsen ontruimen en stormvast achterlaten. De gemeente biedt voor de maatregel geen aparte schadevergoeding. Een van de gedupeerde aannemers, BAM Utiliteitsbouw, stelt dat de kosten van een dergelijke bouwstop in de tien- of honderdduizenden (euro's) lopen.

Volgens voorzitter W. van Vonno van de raad van bestuur van Koninklijke BAM NMB worden de kosten nog uitgerekend en kan de gemeente een schadeclaim verwachten. Hij verwacht overigens wel daar in der minne uit te komen. BAM draagt het bruidspaar een warm hart toe. De steigers van de bouwplaats op de Nieuwezijds Voorburgwal zullen voor het huwelijk worden versierd met een gelukwens.