Mogelijk opnieuw varkenspest in Spanje

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het noordoosten van Spanje zijn opnieuw twee vermoedelijke gevallen van varkenspest geconstateerd. Experts vermoeden de ziekte bij twee bedrijven in de Catalaanse provincie Osona.
De autoriteiten zijn al begonnen met het afmaken van honderden varkens op de bedrijven, zo meldden Spaanse media donderdag op basis van een officiële verklaring van de regionale Catalaanse regering.

Als de gevallen worden bevestigd, komt het totaal aantal besmette bedrijven in Osona op zes. Een maand geleden werd varkenspest geconstateerd bij vier andere bedrijven in de regio. Toen liet de overheid 3000 varkens ruimen.

De Catalaanse autoriteiten hebben aangekondigd een van de twee bedrijven sancties op te gaan leggen. De bedrijfsleider in Manlleu zou hebben geprobeerd de ziekte van zijn 219 varkens te verbergen voor inspecteurs van de Catalaanse regionale regering.

Ook start de veterinaire dienst van Catalonië een onderzoek tegen de eigenaar van het andere mogelijk besmette bedrijf. De ziekte zou bij de varkens op de veehouderij in Folgueroles (1762 varkens) al eerder zijn geconstateerd. Toch werden toen geen maatregelen getroffen, aldus de Spaanse krant La Vanguardia.

De Catalaanse regering wacht nog op officiële bevestiging door een laboratorium in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het is onduidelijk wanneer die verwacht wordt.

In juni werd de ziekte bij negentien bedrijven in de noord-Spaanse regio vastgesteld.