Geld maakt wel degelijk gelukkig

Puntje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers in Engeland zijn tot de conclusie gekomen dat geld wél gelukkig maakt. Dat is het resultaat van een grootschalig onderzoek naar de effecten van rijkdom op het gevoel van geluk. Winsten van nog geen 1620 euro leiden bijvoorbeeld tot een tijdelijke stijging van het gevoel van welbehagen.

Ruim 1,6 miljoen euro is het minimumbedrag om mensen permanent geluk te bezorgen, aldus de wetenschappers die gedurende tien jaar 9000 Britse familie onder de loep namen. "We hebben een sterk verband gevonden tussen het binnenstromen van geld en een verhoging van het gevoel van geluk en psychologische gezondheid van de doorsnee mens", aldus onderzoeksleider professor Andrew Oswald. "We hebben berekend dat om een gewone Brit om te toveren in een zeer gelukkige Brit er minimaal 1 miljoen pond nodig is", aldus de wetenschapper verbonden aan de faculteit Economie van de universiteit van Warwick.

Ondanks de resultaten zegt hij dat geld is niet het snelste pad naar geluk is. Een goed huwelijk, goede gezondheid en een leuke baan zijn veel sterkere stimulansen voor een gelukzalig gevoel. Echtscheiding levert omgerekend evenveel schade op aan het geluk als een salarisverlaging van 60.000 pond. Slechte gezondheid levert verliezen op tot omgerekend 200.000 pond per jaar, aldus de wetenschapper.