"Fransen stinken en hebben een slechte adem"

Zabke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse mannen ruiken vies en hebben vaak een stinkende adem. Dat vindt de correspondent van het NRC Handelsblad in Frankrijk. Onder de titel "Fransen hebben last van 'u weet wel, nare luchtjes" gaat hij op zoek naar de oorzaken van die Franse aroma's.

De "nare luchtjes" zijn volgens de correspondent heel herkenbaar: "als van muffe kleren, een ongewassen lichaam, van een onvoldoende schoongehouden mond".

In 1999 verklaarde slechts 37 procent van de mannen en 52 procent van de vrouwen dagelijks een bad of douche te nemen, zo toont hij aan via statistieken.

"Dan de gebitten," gaat het verder, "Om op te schieten, en dat is gebeurd ook, gezien de donkere gaten in de mondhoeken. (...) Slechte gebitten over het algemeen, waaruit vaak een navenante lucht opstijgt - hogere kringen niet uitgezonderd. Op ministeries, ambassades en in de Assemblée doe ik die pas net zo goed achteruit als in café of winkel".

Een en ander heeft volgens Kottman de maken met de Franse "façadecultuur": pracht en praal aan de buitenkant, afgebladderde verf en tot op de draad versleten gordijnen van binnen.

Preutsheid zou ook kunnen zorgen voor minder hygiëne: "In mijn sportschool douchen ze met zwembroek aan. Na afloop staan ze dan met een handdoek om de lendenen geslagen hun onderbroek aan te wurmen. Precies zoals wij als kind deden, diep in de jaren vijftig."