Hollywood slordig met waargebeurde verhalen

Filmmakers geven de 'waargebeurde' feiten en de hoofdpersonen het liefst dramatisch en uitgesproken weer, tot woede van de geportretteerden of hun nabestaanden. Deze maken hun zaak steeds vaker met succes aanhangig bij de rechter. Dit meldde de Amerikaanse krant USA Today dinsdag.

Ook Jodi Tyne stapte naar de rechter. Zij beweert dat haar ex-man Frank 'Billy' Tyne verkeerd wordt geportretteerd in de kaskraker 'The Perfect Storm'. In de film wordt Tyne, kapitein van een vissersboot die 1991 zonk, neergezet als een afstandelijke, roekeloze man, die buitensporige risico's neemt. Ook zou Tyne, in de film gespeeld door George Clooney, zijn bemanning met zijn koppigheid het slechte weer in hebben gedreven.

Jodi Tyne vindt dat Warner Bros., dat in 2000 meer dan 177 miljoen dollar (bijna 200 miljoen euro) met de film verdiende, moet betalen voor het feit dat zij en haar dochters lijden onder het geschetste beeld van Frank Tyne, dat volgens haar niet strookt met de waarheid. De zaak dient in juni voor een rechtbank in Orlando en verwacht wordt dat Jodi Tyne hier haar gelijk zal halen.

Ook de makers van de filmhit 'Titanic' (1997) en de in 1999 uitgebrachte sportbiografie The Hurricane hebben smakken geld op tafel moeten leggen om ruzies te beslechten over de wijze waarop personen waren geportretteerd.

In de Hollywood-productie 'Braveheart' werd zelfs een heel volk verkeerd geportretteerd. De oude Schotten waren geen primitieve barbaren die woonden in met mos begroeide kastelen, maar cultiveerde mensen met een voorkeur voor fijne wijnen, de mediterrane keuken en mode van het Europese continent. Dit blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar werd afgerond door archeoloog Ewan Campbell van de universiteit van Glasgow. Volgens Campbell had Hollywood er niet verder naast kunnen zitten.