Braziliaanse BB laat op zich wachten

Schumi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Braziliaanse zender TV Globo heeft de realitysoap Big Brother Brasil uitgesteld. De uitzending van het Endemol-programma zou deze maand beginnen, maar is wegens de komst van een soortgelijk programma van de concurrerende zender SBT op de lange baan geschoven.

Dit heeft een woordvoerder van Endemol zondag bekendgemaakt. De beslissing is genomen na een bittere strijd met concurrent SBT, die vorig jaar al het programma Casa dos Artistas uitzond. TV Globo beschuldigde SBT ervan dat de serie een kopie was van Big Brother, waarvoor zij met Endemol een gezamenlijke onderneming had opgericht.

In eerste instantie had Endemol met SBT onderhandeld over een gezamenlijke productie van Big Brother. Deze zender haakte uiteindelijk af, maar ondertekende wel een overeenkomst waarin stond dat SBT de verkregen informatie niet mocht gebruiken voor eenzelfde soort programma. Uiteindelijk bleek Casa dos Artistas weinig van het
Endemol-concept te verschillen. Bij de SBT-versie werden alleen acteurs, zangers, musici en modellen in plaats van gewone burgers 24 uur per dag in een huis gefilmd.

Endemol spande daarom vorig jaar een kort geding aan tegen de zender. De president van de rechtbank in Amsterdam oordeelde in december dat SBT de auteursrechten van Endemol had geschonden. De Braziliaanse zender moest een boete van 100.000 gulden per dag betalen voor elke
dag dat SBT doorging met het programma. SBT was toen net met de serie gestopt.