'Arafat speelt rol internationaal terrorisme'

De Israëlische premier Sharon heeft de Palestijnse leider Arafat ervan beschuldigd "een grote rol te spelen in het internationaal terrorisme". Hij zei dit zondag op een basis in Eilat, in het zuiden van Israël, waar het met wapens geladen schip Karina A naartoe is gesleept, nadat het was onderschept. De wapens zouden uit Iran afkomstig zijn.

"Toen Arafat instructie gaf de wapens die op het schip gevonden zijn aan te kopen, maakte hij een strategische keuze. Hij koos ervoor de regio in verval te brengen, wat uiteindelijk tot oorlog kan leiden", aldus Sharon.

Medewerkers van de inlichtingendienst in Israël gaan er van uit dat Arafat toestemming heeft gegeven voor het transport. Hij is normaal gesproken de enige binnen de Palestijnse regering die voor zo'n transport goedkeuring kan geven. Volgens minister Ben-Eliezer van Defensie en chef-staf Mofaz waren hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit rechtstreeks bij de smokkel betrokken. De Palestijnen hebben elke betrokkenheid bij het transport ontkend.