Extra beveiligde eurobiljetten

Omdat winkeliers en consumenten moeite hebben om vervalste eurobiljetten te herkennen zoekt de Europese Centrale Bank druk naar een oplossing.

De ECB werkt samen met Philips en het Duitse Infineon Technologies om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een speciale chip te implementeren in eurobiljetten.

Tegen 2005 zou het mogelijk kunnen zijn om met zogenoemde Radio Frequency Identification Chips in de bankbiljetten te verwerken die een biljet van bijvoorbeeld 100 euro een eigen identiteit meegeven. Net als nu gebeurt met een serienummer of een streepjescode zoals op een briefje van 25 gulden te vinden was.

Deskundigen zeggen dat het mogelijk is om de chips te verwerken in de biljetten, alleen is het de vraag of het kostentechnisch wel de moeite waard is om miljoenen biljetten te voorzien van zo'n technologie. Daarnaast is het maar de vraag of zo'n ingebouwde techniek gebruik van een bankbiljetten in het dagelijks leven overleeft. Nu al schijnen eurobiljetten een stevig wasbeurt nauwelijks te overleven.