Trojaanse paarden in file-sharing software

Incognito had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Grokster en Limewire, twee populaire file-sharing programma's, blijken besmet met het Trojaanse paard W32.DlDer. Dit bericht The Register, na een ontdekking van virusbestrijder Symantec. Ook KaZaA zou mogelijk besmet zijn.

Het Trojaanse paard installeert een onschuldig lijkend loterijspelletje. Hierbij wordt een verborgen map 'Explorer' aangemaakt in de Windows map. Bij het gebruik van het file-sharingprogramma worden door de Trojaan gegevens doorgestuurd naar ClickTilUWin, een site met opnieuw verwijzingen naar dit loterijspelletje.

Volgens The Register is het goed mogelijk dat deze site gelieerd is aan de RIAA, de belangenorganisatie van de Amerikaanse platenindustrie. Deze club probeert nog steeds met alle mogelijke middelen het fenomeen filesharing te bestrijden.

Grokster heeft al een fix klaar op zijn site. "Om onze diensten te kunnen betalen bundelen wij onze software met applicaties van adverteerders. Wij hebben echter geen toegang tot de broncode en vertrouwen daarom op de adverteerder" aldus het bedrijf.