Europa: 40% betaalt al met Äuro

Aan de overgang naar de Euro wordt enthousiast gehoor gegeven. Nu al wordt 40% van alle betalingen in Eurolanden in Euro's gedaan. Dit maakte de Europese Commissie bekend. Het gaat hier om betalingen waarbij zowel de klant als de winkelier met euro's werken. Woensdag lag het percentage nog op 20.

Nederland is met 75 procent het snelst aan het overschakelen. Duitsland zit op 50 procent, ItaliŽ op ruim 25 procent, net als Frankrijk en BelgiŽ.

ItaliŽ gaat traag
ItaliŽ gaat het langzaamst. Woensdag zat het land nog op slechts 10%. De Europese Commissie ziet echter geen reden tot zorg. De openlijke kritiek van enkele Italiaanse ministers op de nieuwe munt wordt eveneens niet als probleem gezien. "Het gewone volk is er net zo enthousiast als elders", zegt een hoge functionaris bij de Commissie.

De EC vindt het nog niet het goede moment om ItaliŽ tot de orde te roepen. "We moeten het niet aanwakkeren. ItaliŽ voert een volkomen legitiem intern debat over de politieke koers van Europa, net als andere landen dat hebben gedaan", oordeelt de functionaris.