Bioscopen draaien beste week ooit

De Nederlandse bioscopen zijn nog nooit eerder zo druk bezocht als de afgelopen week. Met een totaalopbrengst van 16,3 miljoen gulden behaalden alle Nederlandse filmtheaters bij elkaar in zeven dagen tijd de hoogste recette ooit.

Dit heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) donderdag meegedeeld. Maandag maakte de NFC al bekend dat de filmtheaters het drukst bezochte weekeinde ooit hadden beleefd.

Films die de week na kerst extreem goed scoorden, waren familiefilms als Harry Potter (400.000 bezoekers), The Lord of the Rings (300.000) en de Nederlandse speelfilm Minoes (220.000). Ook de zogenoemde arthousebioscopen deden goede zaken. Op relatief kleine schaal uitgebrachte films als Le fabuleux destin d'Amelie Poulain (20.000) en Familie (5000) trokken de afgelopen dagen volle zalen.

Met de voorzichtige schatting van een jaartotaal van 23,5 miljoen bezoekers die de NFC half december deed zou de bioscoopbranche al het beste jaar sinds 1981 kennen. Dit was het jaar waarin de videorecorder zijn intrede deed en het bioscoopbezoek sterk afnam.