Verdachte WTC-ramp: 'Ik ben onschuldig'

De eerste persoon die is aangeklaagd wegens de aanslagen op New York en Washington, Zacarias Moussaoui, zegt onschuldig te zijn. Woensdag werd de verdachte voorgeleid voor een federale rechtbank in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia.

Het proces tegen de man zal op 14 oktober beginnen. Mocht Moussaoui schuldig worden bevonden dan wacht hem waarschijnlijk de doodstraf. Er zijn zes aanklachten tegen hem ingediend. Op vier daarvan staat de doodstraf, op de twee andere levenslang.

De 33-jarige Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, had al eerder verklaard onschuldig te zijn. Hij werd precies 3 maanden na de aanslagen, op 11 december, in staat van beschuldiging gesteld.
Hij wordt ervan verdacht actief te hebben deelgenomen aan het terroristische complot dat leidde tot zelfmoordaanslagen met vliegtuigen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, waardoor ruim 3000 doden vielen. Hij wordt daarvan verdacht onder meer omdat hij in 1998 ondermeer een training zou hebben gevolgd in een kamp van Bin Ladens terroristische organisatie Al-Qaeda in Afghanistan.