Vliegverkeer in problemen door mist

Het luchtverkeer op Schiphol is woensdag beperkt door mist. Slechts 20 inkomende vluchten per uur kon de verkeersleiding verwerken door de dichte mist. Normaal gesproken ligt dat aantal op zo'n zestig per uur, aldus een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

's ochtends werd er de verwachting uitgesproken dat de mist in de loop van de dag zou optrekken, maar die voorspelling kwam niet uit. Aan het eind van de middag kon de capaciteit iets worden opgeschroefd, maar ze bleef beperkt tot veertig landingen per uur.

Doordat er maar een beperkt aantal vluchten binnen kon komen, raakten veel vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen in de war. Volgens een woordvoerster van Schiphol waren er rond half zes 's avonds achttien vliegtuigen uitgeweken naar andere Europese luchthavens of naar Rotterdam. Uitgaand vliegverkeer had in principe weinig to geen last van de mist.

D luchtmaatschappijen probeerden gestrande reizigers via trein, bus of taxi naar hun plaats van bestemming te brengen. Door de mist ontstonden vooral in het Europese luchtverkeer aanzienlijke vertragingen. Volgens Schiphol liepen de vertragingen op korte afstanden soms tot drie uur op. Een aantal vluchten uit Brussel en Eindhoven is geannuleerd. Schi[hol verwachtte dat de vertragingen nog de hele avond zouden aanhouden.