House DJ gaat in hongerstaking

House DJ Raymond K. uit Zwolle, die ervan wordt verdacht dat hij de belangrijkste leverancier is van een drugsbende die vorig jaar in New York werd opgerold, heeft gisteren aangekondigd in hongerstaking te zullen gaan.

Reden voor de hongerstaking is de uitspraak van de rechtbankpresident in Den Haag dat hij samen met S. van der P. uitgeleverd mag worden aan de VS. Het Department of Justice aldaar verdenkt hen van een omvangrijke xtc-smokkel van Nederland naar de VS.

Een woordvoerder van justitie bevestigt dat de man, die momenteel gedetineerd is in De Grittenborgh in Hoogeveen, heeft aangekondigd eten te zullen weigeren. ,,Maar het is te vroeg om te beoordelen hoe serieus het is''.

De vrees van de advocaten dat de twee verdachten in de VS straffen tot wel 320 jaar opgelegd zullen krijgen werd door rechtbankpresident J. Holtrop verworpen, omdat het uitleveringsverdrag tussen Nederland en de VS voldoende garantie geeft dat de twee mannen hun straf in Nederland mogen uitzitten en dat de straffen ook naar Nederlandse maatstaven zullen worden omgezet. Ook minister Korthals van Justitie gaf eerder deze maand zijn fiat aan de uitlevering, nadat de Hoge Raad er al mee had ingestemd.