Moslimomroep is het gezanik zat

Frank William, directeur van de Nederlandse Moslim Omroep, is het gezanik op zijn omroep meer dan zat. Volgens William is het nog nooit zo goed gegaan als nu: ,,Wij gaan een eigen gebouw neerzetten, even verderop. Wij hebben de grond al. Met eigen geld, hoor. Niets buitenlands.'' William benadrukt dat zijn zender niet wordt gefinancierd met Saoedisch of welk ander buitenlands vermogen dan ook, want ,,Als moslimorganisatie word je zo maar in verband gebracht met terroristen en journalisten nemen niet de moeite om het te checken''.

De NMO kwam vorige week negatief in het nieuws met de uitzending van wat ging heten de 'wervingsspotjes' van de International Islamic Relief Organisation (LIRO). De LIRO is volgens minister De Vries een organisatie die ondersteuning geeft aan gewelddadige activiteiten door extremistische moslims. In werkelijkheid betrof het een inzamelingsactie voor de erkende hulporganisatie Islamic Relief uit Amsterdam, die ook al eerder door de Nederlandse pers is verward met de in Engeland gevestigde LIRO.

De NMO haalde ook kort na 11 september de woede van veel kijkers op de hals door een herhaalde uitzending van een lezing uit de koran, waarin de ongenadige bestraffing van ongelovigen wordt aangekondigd. William: ,,Nederland moet ophouden met zeuren. Ik heb me ervoor verontschuldigd. Ze blijven doorzeuren, omdat ze zich laten leiden door hun onderbuikgevoelens. Pimmen Fortuyn wakkeren angst aan en journalisten laten zich lekker meeslepen. Hoezo honderden mensen die belden? Precies elf mensen belden ons. Mensen moeten begrijpen dat het niet aan ons is de koran te censureren. We maken de mensen bekend wat er in staat, dat is alles.''

Frank William, een gewezen directeur van een scholengemeenschap, is ooit ook beschuldigd geweest van seksuele intimidatie van medewerksters bij de NMO. Maar uit een onderzoek bleek dat fysieke intimidatie niet bewezen kon worden, verbale intimidatie wel. Maar, zo namen de onderzoekers een slag om de arm in hun rapport, de klachten konden ook een complot tegen William zijn.

Niet alleen niet-moslims volgen de NMO kritisch, ook, en misschien wel voorál moslims hebben kritiek op de NMO. Imam A. van Bommel, de vroegere directeur van de zender vindt dat de moslimomroep tegenwoordig wordt bestuurd vanuit een soort naďviteit. Er zitten volgens Van Bommel nu mensen in die geen verstand hebben van de koran. Uit automatisme beginnen ze elke uitzending met een imam die uit de koran leest, zonder dat de iemand bij de omroep weet waar het eigenlijk over gaat. Zo hebben ze bij de NMO ook ,,geblunderd'' met de herhaling zonder het te beseffen, vindt Van Bommel.


De NMO gaat de programmering niet aanpassen wegens '11 september'. Dat zou te reactionair zijn, meent William. De koranrecitals worden gehandhaafd. Die worden juist door niet-islamitische kijkers gewaardeerd. Volgens de directeur moet de NMO vooral islamitische jongeren bijstaan bij hun integratie in de samenleving.