De SGP mag vrouwen blijven discrimineren

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) acht zich niet bevoegd om te oordelen over de klacht van mevrouw H. Grabijn-van Putten, dat de SGP vrouwen discrimineert. De CGB concludeert dat de SGP bij toelating van leden weliswaar onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Maar op basis van de Algemene wet gelijke behandeling mannen en vrouwen kan de SGP niet worden gedwongen om vrouwen stemrecht te geven, of kandidaat te stellen voor belangrijke politieke fucties.

Onlangs verzochten de Verenigde Naties de Nederlandse regering dringend om maatregelen te nemen tegen de uitsluiting van vrouwen door de SGP. Maar volgens de CGB geeft ook Europees of ander internationaal recht, de commissie geen bevoegdheid om over de kwestie een uitspraak te doen.

Voor Grabijn komt met de uitspraak van de commissie een einde aan haar jarenlange strijd voor een gelijkwaardige behandeling van vrouwen door de SGP: ,,Door de uitspraak is een slag verloren. Maar de oorlog gaat door de vrouwen toch echt wel gewonnen worden. Maar dan moeten anderen de strijd voortzetten. Ik schei ermee uit. Ik heb lang genoeg gevochten.''

Het is niet ondenkbaar dat anderen de zaak zullen overnemen. Iedereen is namelijk gerechtigd om de SGP voor de civiele rechter te dagen. Daarvoor hoef je géén SGP-lid te zijn. Grabijn heeft al geluiden gehoord dat dit gaat gebeuren.

De SGP haalt zijn wijsheid dat de vrouw ondergeschikt is aan de man uit de bijbel: "In de bijbel staat dat de man het hoofd is van de vrouw, en daarnaar willen wij leven", aldus SGP-voorzitter Kolijn.