CDA: Stop de import van imams

De plannen van de kamerleden Rehwinkel (PvdA) en Rijpstra (VVD) over het aanpakken van onverdraagzame moslims is dweilen met de kraan open, volgens de Tweede Kamer fractie van het CDA. De partij ziet meer in een wet die de import van imams uit het land van herkomst verbiedt.

Gerda Verburg van het CDA zegt dat de uitspraak van Rijpstra en Rehwinkel, dat imams die onverdraagzame uitspraken doen harder moeten worden aangepakt, heel daadkrachtig lijkt maar dat het probleem er niet door opgelost wordt: "Imams hebben vaak te weinig voeling met de Nederlandse samenleving en onze waarden en normen. Ik zou er dan ook naar toe willen dat het over pakweg vijf jaar niet meer mogelijk is om imams uit het land van herkomst te halen." Volgens Verburg moeten imams gewoon in Nederland worden opgeleid. "Tot die tijd zou ik een verplichte inburgering in het land van herkomst verplicht willen stellen, zodat de imam meteen al wat Nederlands spreekt en niet pas na vier jaar wanneer zijn verblijfsvergunning afloopt."

De Tweede Kamer van de CDA-fractie vindt verder dat niet alleen de imam, maar ook het moskeebestuur aansprakelijk moet worden gesteld voor de uitspraken die in hun moskeeën door imams worden gedaan.