Nieuwe ijskoning in USA

Het Amerikaanse concern Haagen-Dazs is in zijn geheel overgenomen door Nestlé, hiermee is het Zwitserse Nestlé de ijsjeskoning van Amerika. Voor 641 miljoen dollar (f 1,6 miljard) heeft het levensmiddelenconcern zijn belang in Haagen Dazs voor de Amerikaanse markt vergroot tot 100 procent.

Nestlé is nog lang geen wereldmarktleider op het gebied van ijsjes, want het Brits - Nederlandse Unilever heeft na deze overname nog steeds 17 procent marktaandeel tegenover 12 procent voor Nestlé.

Nestlé had eerder al met General Mills in de gemeenschappelijke onderneming Ice Cream Partners Haagen Dazs ondergebracht. Door het deel te kopen dat General Mills in Ice Cream Partners heeft, verzekert Nestlé zich van de Amerikaanse en Canadese markt van het luxueuze Amerikaanse consumptie-ijs. Daarbuiten is Haagen Dazs nog altijd van het Amerikaanse General Mills, dat eerder dit jaar Haagen Dazs-eigenaar Pillsbury had opgekocht.

Aangezien ik van een insider gehoord heb dat ijs geen vetpot is, ga ik ervan uit dat deze stap uit concurrentieoverwegingen genomen is